Vakantiehuis Simpelveld

Dit prachtige vakantiehuis in het hart van Limburg is een geliefde plek voor meerdere gezinnen binnen dezelfde familie. Het project dat ik voor hen heb mogen uitvoeren, had als uitgangspunt een aantal specifieke wensen: meer praktische ruimte, een gevoel van warmte, rust en een interieur met een Scandinavische uitstraling. In dit ontwerp wilde ik de rust en sereniteit van het omliggende landschap naar binnen halen, om het vakantiegevoel dat dit mooie deel van Limburg uitstraalt te versterken.

De natuur is een belangrijke inspiratiebron geweest bij het kiezen van het kleurenpalet. Frisse groentinten vormen de rode draad in het interieur en helpen om de natuurlijke omgeving naar binnen te trekken. Groen staat bekend om zijn rustgevende en opbeurende eigenschappen, wat het de perfecte keuze maakt voor een ruimte die gebruikt wordt door verschillende generaties. Het creëert een harmonieuze sfeer die uitnodigt om echt tot rust te komen.

Om de lichte, Scandinavische stijl verder te benadrukken, heb ik gekozen voor lichte meubels en zachte accessoires in subtiele, neutrale kleuren. Deze elementen zorgen samen voor een gebalanceerd en rustig geheel. Het vakantiehuis voelt daardoor open en luchtig, met een subtiele warmte die uitnodigt om te ontspannen. Door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en katoen, komt de Scandinavische stijl nog meer tot leven en voelt de ruimte vriendelijk en uitnodigend aan.

Wat dit project extra bijzonder maakt, is de focus op sensorische prikkelbaarheid. Binnen deze familie zijn er meerdere personen met autisme (ASS), waardoor het belangrijk was om een prikkelvriendelijke omgeving te creëren. Door te kiezen voor rustige, gedempte kleuren en zachte materialen, ontstaat een kalme en geborgen sfeer. Dit helpt om overprikkeling te voorkomen, wat bijdraagt aan het welzijn van iedereen die hier verblijft. Ik heb er daarnaast voor gezorgd dat er in verlichting keuzes zijn welke je aanzet, zodat deze aangepast kan worden aan verschillende behoeften en stemmingen.

Een andere belangrijke factor in dit project was de mobiliteit van een van de gebruikers van het vakantiehuis. Omdat er iemand met verminderde mobiliteit gebruikmaakt van deze woning, moest ik ervoor zorgen dat de ruimte toegankelijk en praktisch bleef. Smalle meubels, strategisch geplaatst, zorgen voor voldoende bewegingsruimte, zonder dat het huis aan comfort of stijl inboet. Ook de keuze voor onderhoudsvriendelijke en slijtvaste materialen speelt hierin een rol, zodat het vakantiehuis in de loop der tijd zijn frisse uitstraling behoudt en gemakkelijk schoon te houden is.

Het resultaat is een vakantiehuis dat volledig is afgestemd op de verschillende behoeften van zijn gebruikers. Een plek waar rust en ruimte centraal staan, en waar het voor iedereen fijn verblijven is. Het huis straalt warmte uit, met een serene balans tussen binnen en buiten, en biedt de nodige rust voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels. Tegelijkertijd is het praktisch en toegankelijk ingericht voor iemand met verminderde mobiliteit. Door deze verschillende elementen samen te brengen, is dit vakantiehuis een plek geworden waar iedereen zich thuis kan voelen, ongeacht zijn of haar specifieke behoeften. Kortom, dit project is een prachtig voorbeeld van hoe interieurontwerp niet alleen esthetisch mooi, maar ook functioneel en inclusief kan zijn. Het vakantiehuis weerspiegelt de kracht van eenvoud, waarbij iedere keuze zorgvuldig is afgestemd op de gebruikers, zodat zij kunnen genieten van een zorgeloze en ontspannen vakantie in een omgeving die bij hen past.